↑ Return to Avondvullend Toneel

Wat is er mis met Juttemis (2007)

Vrijdagmorgen 17 augustus en dus Sint Juttemis.

Het doorgaans zo stille kustplaatsje Schuimgat, op 4 kilometer afstand van de drukke badplaats Lammerskoog, ziet de laatste dagen zwart van de journalisten. In deze zomerse komkommertijd komen ze af op de sensationele tips over de dorpsfiguur Juttemis.
Wat is er mis met Jutemis?
Jut is echter een onopvallende, zwijgzame en ook wel simpele jutter. Na zijn raadselachtige ongeluk lang geleden zijn er gelukkig in het dorp een aantal mensen die hem op verschillende manieren bijstaan. IJsbrand Bolle bijvoorbeeld, de corpulente en conservatieve wethouder, is Juts financiële raadsman. IJs, die in Schuimgat niets veranderd wil zien, heeft echter deze dag ook andere dingen aan zijn hoofd; hij heeft te maken met de grootse plannen van Terplecke. Deze gloednieuwe burgemeester wil van Schuimgat een bloeiende badplaats maken. Met de superrijke Duitse toeriste Dr. Frommel denkt zij op het terrein van Juttemis een Frommel 5-sterren hotel te realiseren.

IJs dingt zijn hele leven al naar de hand van Juul, de buurvrouw die Jut van soep en schone kleren voorziet. Bonne, de felle dochter van Juul, is ook zeer op Jut gesteld.
Deze dag, kort voor haar uitzending naar Nieuw Guinea, zet zij alles op alles om eindelijk te horen wie haar vader is en ze hoopt vurig dat het Juttemis is. Aan het einde van de dag op haar afscheidsfeestje, na een dag vol verwikkelingen, arrestaties, liefdesverklaringen en veel ouwe koeien uit de sloot, krijgt ze antwoord op haar prangende vragen.
Met een verliefd hart maar ook met nieuwe vragen zal zij naar Nieuw Guinea afreizen.

“Wat is er mis met Juttemis” is geschreven door Aris Bremer

‘Wat is er mis met Juttemis” was te zien op 21 april 2007 in het Parkgebouw in Rijssen en op 28 april 2007 in de Kandelaar in Holten.